Az ősmasszívumok a földkéreg legkorábban megszilárdult, legősibb kéregdarabjaiból és a hozzájuk forrt ős- és előidei hegyek lepusztult maradványaiból állnak. Anyaga főként kemény mélységi magmás kőzet (gránit).

 

Az ősmasszívumok a kontinensek magját alkotják (jelenlétük a kontinensek fogalmának egyik legfontosabb kritériuma), a Föld kérgének legősibb darabjai. A mintegy 2,5 milliárd évvel ezelőtt kezdődött előidőben négy hegységképződés zajlott le, és ezen hegységek lepusztult magjai az ősmasszívumok.

 

A Föld ősmasszívumai: 1. Kanadai-, 2. Balti-, 3. Angara-, 4. Kínai-, 5. Dekkán-, 6. Arab-, 7. Guyanai-, 8. Brazil-, 9. Afrikai-, 10. Ausztráliai- ősmasszívum.

 

Két típusuk van:

a)      fedetlen ősmasszívumok: területükön az ősi előidei (mélységi magmás és átalakult) kőzetek közvetlenül a felszínen találhatók meg.

A teljes bejegyzést elolvashatjátok itt:

http://www.mp3lecke.hu/doksik-tetelek/foeldrajz/844-smasszivumok

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erettsegitetelek.blog.hu/api/trackback/id/tr102175797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása